Испанският Конгрес отхвърли с абсолютно мнозинство кандидатурата на лидера на Народната

...
Испанският Конгрес отхвърли с абсолютно мнозинство кандидатурата на лидера на Народната
Коментари Харесай

Конгресът в Испания отхвърли кандидатурата на Фейхоо за премиер

Испанският Конгрес отхвърли с безусловно болшинство кандидатурата на водача на Народната партия Алберто Фейхоо за министър председател на страната.

Въпреки, че консервативната опозиционна партия завоюва последните парламентарни избори, Фейхоо не съумя да събере нужните 176 гласа., предава БНР.

172 гласа " за ", против 178 " срещу ", това е равносметката от  гласуването в сряда в Конгреса, което не изненада никого, защото дребните партии от които зависеше дали Фейхоо ще стане министър председател или не, авансово оповестиха, че няма да го поддържат. Сепаратистките каталунски партии се споразумяха с водача на социалистите Педро Санчес за Закон на амнистията и към този момент договарят за провеждането на легален референдум за самостоятелност на Каталуния, а националистическите баски партии обявиха, че няма да поддържат нито един държавно управление, в което присъединяване има и крайнодясната " Вокс ".

На последните Алберто Фейхоо отговори, че е по-добре да си запазят подкрепата за Санчес, защото неговата партия няма по какъв начин да не помни жертвите на атентатите на ЕТА. Сега съгласно испанското законодателство има 48 часа за размисъл, след което следва ново гласоподаване в петък, на което с цел да стане министър председател Фейхоо би трябвало да получи повече гласове " за " в сравнение с " срещу ".

Тъй като шансове за смяна в политическите настройки са прекомерно дребни за този къс интервал, социалистите на Педро Санчес към този момент се готвят да получат втория мандат за сформиране на правителство от крал Фелипе Шести. Ако и той се провали и до 27 ноември страната няма министър председател, монархът ще разпусне Конгреса и ще свика нови парламентарни избори на 14 януари идната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР